Dirigent

Con Brio is in 2019 gestart met een nieuwe dirigent: Lex van Diepen volgt Christan Grotenbreg op, die Lex de weg gewezen heeft naar ons koor. Even voorstellen:

Lex van Diepen (1965) woont en werkt in Rhenoy. Hij is een veelzijdig mens, die naast de vele koren die hij dirigeert, tijd vindt om aan zijn grote hobby aandacht te wijden: alles wat met motoren en motorrijden te maken heeft.

Lex is een freelancer bij tal van audio-registraties en CD/DVD producties. Hij organiseert muzikale projecten en verzorgt de begeleiding daarvan, ondersteunt het licht en geluid bij concerten en evenementen. Sinds 1994 is hij op nationaal en internationaal niveau actief.

Muzikale achtergrond

Lex: “Ik kom uit een muzikaal nest, mijn vader is ook dirigent. Muziek is er met de paplepel ingegoten. Ik kon eerder noten lezen dan lezen en schrijven. Als 4-jarige kreeg ik vioolles, op de muziekschool in Enschede. Toen ik 8 jaar was kwam daar pianoles bij. Studeren en muziek maken was zo vanzelfsprekend dat het een logische stap was om na mijn middelbare school naar het conservatorium te gaan. Ik heb in Arnhem gestudeerd, viool en piano. Verder mocht ik de lessen koor- en orkestdirectie verzorgen. Daarna ben ik de ‘Kurt Thomas’ dirigentencursus in Den Haag gaan doen.

Geluidstechnicus

Verder was ik geluidstechnicus bij platenmaatschappij Mirasound. Dat doe ik nog steeds: als audioproducent met eigen apparatuur maken we complete CD producties op de computer. Alle door mij opgenomen muziek, vooral met koren en orkesten, moet ook afgewerkt worden. Mixage, montage en mastering, heel leuk om te doen. We werken voor uitgeverijen, orkesten en zangers in binnen- en buitenland.

Bespeel je zelf instrumenten?

De piano is mijn dingetje. Ik ben geen fantastische concertpianist, maar wel handig in allerlei stijlen muziek. Ik begeleid het koor zelf en dirigeer tegelijk daarbij.

Als 17-jarige ben ik begonnen als dirigent bij een jongerenkoor in Elst (Gld) en in de loop van ruim 35 jaar ben ik dirigent geweest bij tal van koren in de regio.

Van welke koren ben je dirigent?

Momenteel ben ik dirigent bij Together uit Zetten, Enjoy uit Driel, Song of Joy uit Leerdam en Ons-Koor.nl, uit Beekbergen. In 2019 komt Con Brio uit Westervoort daar dus bij.

Het leuke aan dit deel van mijn werk is het werken met een groep. Ontspanning door inspanning. Liefde voor muziek overbrengen met, hopelijk, veel humor maar ook met veel ‘oor’ voor detail.

De uitdaging voor mij is om met elke groep het maximale te halen. Ieder op zijn of haar niveau, natuurlijk. Een ideaal koor bestaat niet. Mooi toch? Want dan blijft er altijd werk, hahaha.

Wat is je favoriete radioprogramma?

Lex: Naar de radio luister ik zelden. Dat kan ook niet omdat ik de hele dag al naar muziek zit te luisteren en te bewerken. Ik heb de hele dag al muziek in en aan mijn hoofd. Ben niet bang voor stilte.

Wat is het laatste concert waarbij je als bezoeker aanwezig was?

Concerten als bezoeker bezoeken doe ik nooit. Ik ben bij erg veel concerten aanwezig, maar dan als geluidstechnicus. In mijn vrije tijd doe ik andere leuke dingen, zoals motorrijden.”

Proefdirectie

Je hebt een proefdirectie gegeven bij Con Brio. Dat was een zeer geslaagde avond. Wat trekt je bij ons? Lex van Diepen: “Con Brio lijkt mij een gezellig koor en kwam via Christan toevallig op mijn pad. De bezetting is ronduit gunstig te noemen en ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Bij mijn vorige koor uit Elst hebben we 23 jaar prachtige programma’s gezongen, met veel plezier en toewijding. Ik heb er heel veel geleerd, maar nu is de tijd gekomen voor iets anders. In december 2018 had ik acht concerten met mijn koren, een drukke, maar heel gezellige tijd.”

Miriam Harten, december 2018

Gemengd Koor